Prisutdelning Årets MediaAmazon 2022 vid seminarium “Kvinnor går till vänster! Män till höger!”

Klockan 15.07 i dag delade Cecilia Zadig och Jeanette Gustafsdotter ut priset som Årets MediaAmazon 2022 till Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter, i ABF-huset i Stockholm. Gustafsdotter är förstås avgående kulturminister, och utnämndes själv till Årets MediaAmazon 2019 då hon var vd för Tidningsutgivarna.

”Precis innan jag blev utsedd till kulturminister så gjorde jag och Helle Klein en podd tillsammans. Den har namnet ’Ord och mod’’. Namnet var Helles utmärkta idé. Och få har det mod som Helle har, med vass publicistisk penna och ett oerhört varmt hjärta. Jag är så glad att jag får dela ut det här priset till dig”, sa Jeanette Gustafsdotter.

”Ett sånt här pris påminner om alla kvinnor som gått före och plöjt vägen. Jag hoppas att jag får plöja lite för andra generationer framöver”, berättade Helle Klein som också varit chefredaktör på Örebro-Kuriren och politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Cecilia Zadig, juryns ordförande, konstaterade:

”Priset ges för gott ledarskap med genusperspektiv. Helle, det här är ett erkännande för gott journalistiskt ledarskap!”

Juryns motivering löd:

”Som profilerad publicist är Helle Klein en rak och orädd röst i samhällsdebatten. Hon prisas härmed för att hon med auktoritet och patos strider för jämställdhet och fri journalistik samt, trots hat och hot, tar kampen mot odemokratiska krafter. Med sitt innovativa och trygga ledarskap lyfter hon sina medarbetare till framgång.”

I publiken i Sandler-salen satt i dag idel journalistadel. Som bland andra Kalle Jungkvist, tidigare chefredaktör för Aftonbladet.se, och Torbjörn von Krogh, tidigare chefredaktör för Medievärlden.

Helle Klein om utmärkelsen:

”Att vara chef kan ibland vara tufft, som i budgettider och när det är mycket som utmanar journalistiken. Jag har också levt med hot och hat i många år och det är klart att man ibland undrar om man orkar? Men ett sånt här pris ger kraft.”

Efter prisutdelningen hölls en debatt om höstens valbevakning, utifrån att flera valundersökningar visat att frågor som sjukvård, skola, klimat och miljö prioriterades av kvinnor men kanske inte förekom så frekvent i journalistiken som andra ämnen. Gapet mellan män och kvinnors politiska preferenser har ökat under lång tid.

Christina Jutterström, tidigare vd för SVT och chefredaktör för DN och Expressen, samt ledamot av juryn för Årets MediaAmazon, deltog också i samtalet men slog först fast:

”Det här är fantastiskt: här står det fyra kvinnor – högt uppsatta i flera medieföretag. Härligt att se det här gänget!”

Sedan beskrev Patrik Öhberg, forskare vid SOM-institutet Göteborgs universitet, skillnaderna mellan kvinnor och mäns uppfattning om valfrågor och ställde frågan om vem som styr nyhetsmediernas innehåll?

”Kön är fortfarande en viktig faktor när vi ska förstå politik och väljarna. Förra valet såg det ganska bra ut mellan vad medierna rapporterade om och vad väljarna tyckte var viktigast, det var stor samstämmighet. Men vad journalistforskarna kommer fram till om 2022 vet vi inte än”, sa Patrik Öhberg.

Sedan diskuterade mediecheferna årets valbevakning med Helle Klein.

”Det är klassiskt att partier skyller på medier – och det är kanske också klassiskt att vi i media inte vill prata om vår roll. Men är det politikens fel, nyhetsmediernas fel eller sociala mediers fel att kvinnornas frågor inte kom fram nu? Jag tror vi att självkritiskt måste fråga oss hur vi påverkas av sociala medier” undrade Helle Klein om årets valrörelse.

”Man måste tänka på tidsperioderna. Vi gjorde enorma ansträngningar av regionerna under våren med en ambitiös satsning ihop med Uppdrag: granskning, men hade otur när den sammanföll med krigsutbrottet (i Ukraina, reds anmärkning). Så jag blir orolig när forskare bara kollar på den sista valperioden”, sa Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

”Vad är hönan och vad är ägget? Jag vill säga att verkligheten vinner, det får inte plats hur många frågor som helst under en kort valrörelse. Vi har begränsade möjligheter att lyfta in ämnen som inte är top of mind hos väljarna då. Men om jag ska vara lite mediekritisk så är det ett problem att medierna blivit allt mer lika varandra, varje genre hade tidigare sin särprägel och nyhetsvärderade lite olika”, sa Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen.

”Jag håller med Karin: det har blivit mer professionaliserat. Samtidigt har SVT och TV4 varit mer olika nu än för fyra år sedan. Och jag ställer inte helt upp på verklighetsbeskrivningen om att ’manliga frågor dominerade’, vi får se vad forskningen kommer att visa”, sa Viveka Hansson, programdirektör på TV4.

”Klimatet föll bort helt och hållet ur debatten. Klimatet är en ödesfråga, men ändå platsade frågan inte i valet. Så: vad är en nyhet?”, undrade Cecilia Zadig.

”Jag delar inte din bild av hur frågan skildrats. Vi har gjort enorma satsningar. Att skära medierna vid fotknölarna är fel”, invände Charlotta Friborg.

”Jag håller med Charlotta”, sa Viveka Hansson. ”Och i slutduellen med Magdalena Andersson och Ulf Kristersson hade vi detta som en fråga.”

Så fortsatte debatten, med både konkreta exempel och bredare perspektiv på den politiska bevakningen.

Juryn som prisade Helle Klein bestod utöver Cecilia Zadig och Christina Jutterström också av Kerstin Brunnberg, styrelseledamot Expo samt tidigare vd för Sveriges Radio, Maria Ripenberg, journalist och hedersdoktor Uppsala universitet, Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna samt tidigare chefredaktör för Expressen, Anna Lindberg, till 2020 vd och publisher Öst Media, och Axel Andén, chefredaktör Haparandabladet och i mediekolumnist SvD.