Artiklar om kvinnor och ledarskap i medier

“Vilket handlingsutrymme har kvinnliga ledare?”

medievarlden 20170110Krönika i Medievärlden

Vad händer när en kvinna bryter mot spelets regler och tar kommandot som chef? Är det då hon få bereda sig på att möta hatet som Sofia Olsson Olsén beskriver i sin på nyårsafton? ”Din lilla fitta! Vem tror du att du är?”

Vilket manöverutrymme har en kvinna?
I Afghanistan måste en kvinna ledsagas av sin man och får inte ens gå till marknaden själv utan att bli fysiskt attackerad. Hon ska veta sin plats.

Snart släpps Wonder Woman, en amerikansk film i superhjältegenren. Hon har nyligen fyllt 75 år som seriefigur och skapades mitt under brinnande världskrig av psykologen och kvinnorättskämpen William M Marston och hans fru Elizabeth Holloway. De ville skapa en stark kvinnlig karaktär och förebild. Wonder Woman skulle ha alla goda ledaregenskaper. William Marston sade att ”…hon är den nya sortens kvinna som bör styra Wonder Woman får sin historia beskriven i aktuella boken ”Wonder Woman unbound: The curious history of the world´s most famous heroine”.
Nu gör hon comeback…

Läs hela krönikan

“Våra föreställningar om kön bromsar jämställdhetsarbetet”

mediavarlden_2016010Krönika i Medievärlden

Varför har vi så få kvinnor på toppositioner i medierna och i näringslivet? Och varför möter de kvinnor som finns där fortfarande motstånd? Vår tid ropar efter mångfald och normbrytande ledare, skriver Cecilia Zadig efter Pontus Schultz-stiftelsens seminarium.

Hur förväntar vi oss att en traditionell ledare ska vara? Dominant bland annat. Hur går kvinnor ihop med den klassiska stereotypen för vad som förknippas med ledarskap?

– Inte så bra. Det menar Yvonne Benschop, holländsk professor med inkluderande ledarskap som forskningsområde då hon talade på seminariet arrangerat av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv.

Läs hela krönikan på www.medievarlden.se

“Skulle Ester fått en Guldspade i dag?”

mediavarlden_201604Krönika i Medievärlden

Om olika överlevnadsstrategier för grävande journalistkvinnor – och om reportern som wallraffade före Wallraff.

Förväntningarna vibrerade i rummet under helgens Guldspadegala. Jublet blandades med djupa, besvikna suckar. I år är det 26:e gången som Guldspaden delas ut. Jag var med om att instifta priset och fastställa kriterierna för Guldspaden i den då nybildade Föreningen Grävande journalister. Tre trender kan utläsas i dag…

Läs hela krönikan

Not. Bilden i inlägget till höger visar Journalisten Ester Blenda Nordström undercover som piga. Hennes uppmärksammade knäck resulterade i en reportageserie i Svenska Dagbladet, en film och en bok!

“Kvinnliga mediechefer måste veta var de står”

Kvinnliga mediechefer måste veta var de stårKrönika i Medivärlden

– Kvinnorna har gjort sitt intåg i chefsrummen, men samtidigt har makten över pengarna och affärsmodellerna flyttat upp till de manligt dominerade koncernledningsetagen.

Det skriver Cecilia Zadig i sin premiärkrönika för Medievärlden. I höst blir det 22:a året och sista omgången för utbildningen Kvinnors ledarskap & undersökande journalistik. Hitintills har 265 mediechefer och ledare deltagit i denna ledarskapsutbildning på JMK, Institutionen för mediestudier Stockholms universitet.

Den nya institutionsledningen vill koncentrera sig på ”kärnverksamheten”, det vill säga att utbilda journaliststudenter. Tyvärr måste jag säga, eftersom den här utbildningen behövs mer än någonsin.

Läs hela krönikan

 

Mångårig utbildning i ledarskap läggs ned“Mångårig utbildning i ledarskap läggs ned”

Långköraren Kvinnors ledarskap & undersökande journalistik har hållits varje hösttermin i 22 år. Men nu ges kursen för sista gången. Cecilia Zadig har varit med från starten: ”Det känns svårt att lägga ner utbildningen, men beslutet är inte mitt.”

 

Läs hela artikeln

 “Kvinnlig chef – då mår vi bättre” – artikel i Aftonbladet

artikel_aftonbladet_mars2015
Vill du må bättre, jobba mindre, få lika lön för lika arbete och göra karriär? Sök dig till ett kvinnostyrt företag. En ny studie visar att företagskulturen blir bättre när kvinnor dominerar i högsta ledningen. Undersökningen har jämfört företag med mindre än en tredjedel och mer än 50 procent kvinnor i högsta ledningen.

– Det som förvånade mig mest var att skillnaden var så tydlig, säger ledarskapsutvecklaren och journalisten Cecilia Zadig.

Läs artikel på www.aftonbladet

Hela artikeln som publicerades i tidningen finns här som pdf i två delar
Artikel i Aftonbladet 3 mars 2015 del 1
Artikel i Aftonbladet 3 mars 2015 del 2

“Intervju med Cecilia Zadig i samband med Mediedagarna 2015 i Göteborg”

Lyssna på podcasten. Atladottir och Bjurwald avsnitt 5: MEG-kaoset!

Kvinnor i ledning förändrar företagskulturen - artikel journalisten.se

“Kvinnor i ledning förändrar företagskulturen” – artikel på journalisten.se

Chefsutveckling och kvinnligt ledarskap – Cecilia Zadig hjälper kvinnor i sitt ledarskap

Artikel på journalisten.se november 2014

“Färre sjukskrivningar, mindre löneskillnader och bättre stöd från sin närmaste chef. Det blir resultatet om mer än 30 procent av ett mediebolags ledning är kvinnor. Det visar en undersökning som presenterades på ett seminarium i Stockholm i dag.

I dag presenterades undersökningen Kvinnor och ledarskap i svenska medier. I den har Cecilia Zadig och Nora Oleskog Tryggvason intervjuat alla de kvinnor som gått kursen Kvinnor som leder medier på JMK. 208 av 240 har svarat på enkäten.”

Läs hela artikeln.

“Mediekrisen öppning för formbrytande journalistik” – artikel på feministisktperspektiv.se

Mediekrisen öppning för formbrytande journalistik -feministisktperspektiv.seIntervju med Cecilia Zadig på feministisktperspektiv.se

(länken är tillgänglig fr o m 2014-11-20)

Artikeln i pdf

 

 

 

“Lisa Irenius är årets MedieAmazon 2014” – artikel i Mediavärlden

Lisa Irenius årets medieamazon2014Svenska Dagbladets nya kulturchef Lisa Irenius har utsetts till årets MedieAmazon.

Lisa Irenius var fram tills i oktober kulturchef på Upsala Nya Tidning.

Juryns motivering: Alltid med läsaren i främsta rummet driver Lisa Irenius målmedvetet sina förnyelseprojekt i hamn. Med beslutsamhet, social kompetens, tydlighet och snille får hon med sig medarbetarna på utvecklingståget. Läs artikeln på Medievärlden

 

“Fler kvinnor ger bättre förutsättningar” – artikel i Mediavärlden

Kvinnor ger bättre förutsättningar I den nya boken “Kvinnor och ledarskap i svenska medier” beskriver 208 kvinnliga mediechefer sin arbetssituation idag.

När det gäller redaktionella chefer är mediebranschen nu i stort sett jämställd. Andelen kvinnliga chefredaktörer har ökat och var uppe i 42 procent år 2012, den högsta siffran någonsin. På vd-posten var det dock bara 14 procent kvinnor och i bolagsstyrelserna 24 procent. Läs hela artikeln på Mediavärlden

Spara